Hvilken grill bør jeg velge?

Før du går løs på «best i test 2022» er det lurt å finne ut hva slags type grill som er rett for deg.

 
«Kull, pellets, gass, stor eller liten?» det finnes mange typer griller å velge blant, og er du på jakt etter ny grill men ikke helt sikker på hva du skal velge, så er denne artikkelen midt i blinken for deg. 
Hva som er den beste grillen for deg handler kort og godt om hva du ønsker å bruke den til. Vil du ha en rimelig grill som kan «svi» et par raske burgere, eller ønsker du en større grill hvor du kan teste ut røyking og langtidsgrilling? I denne artikkelen presenterer vi 5 forskjellige grilltyper, og fordelene ved dem.

KULLGRILL

Fordeler med kullgrill

Kullgrillen kommer i mange størrelser og prisklasser, og gjør jobben. Her kan du grille noen raske småretter direkte over kullet, eller legge på lokk og langtidsgrille større stykker kjøtt og fisk på indirekte varme. Å grille med kull krever litt kunnskap for å få temperaturen riktig og stabil. En kullgrill kan du heller ikke gå fra over lang tid, da risikerer du at maten brenner seg.
+ Gir høy varme
+ Du kan grille både raskt på direkte varme og langtidsgrille på indirekte
+ Finnes i mange størrelser og prisklasser
– Ikke tillatt alle steder
– Krever litt forkunnskap
– Brent mat om du ikke følger med

NOEN AV VÅRE KULLGRILLERSe mer

PELLETSGRILL

Fordeler med pelletsgrill

Pelletsgrillen er et utmerket verktøy for deg som ønsker å ha mye moro med grillen, men samtidig ikke ønsker å løpe frem og tilbake for å etterfylle kull og sjekke temperaturer. Her er det meste automatisert. Du bare legger på mat og setter temperaturen, så gjør grillen jobben. Spesielt moro er den om du ønsker å prøve deg på langtidsgrilling og røyking (Spareribs, brisket, pulled pork..), da det er lett å få et bra resultat, selv på krevende retter som disse. De nye pelletsgrillene (Traeger) kommer utstyrt med «wifire» og egen app med oppskrifter, laget spesielt for grillen. Pelletsgrillen har en litt høyere startpris enn kull og gassgrill (fra 5.999,-), men de som har tatt seg råd til en har ikke angret.
+ Lett å kontrollere temperaturen
+ Trenger ikke være barnevakt for grillen
+ Lett å tilberede alle typer mat
+ Perfekt til langtidsgrilling og røyking
+ Kan brukes steder hvor kullgrill ikke er lov
– Noe lavere temperatur enn kullgrill
– Ikke direkte varme
– Krever elektrisitet 
(for å drive pelletsmater/vifte)

NOEN AV VÅRE PELLETSGRILLERSe mer

KERAMISK GRILL

Fordeler ved kreamisk kamado grill

Kullfyrte keramoske griller av denne sorten omtales ofte som kamado på grunn av fasongen. Her har du både en smoker, grill og en pizzaovn i ett. Disse grillene har tykke isolerte vegger og lokk, og holder utrolig godt og lenge på varmen uansett vær (selv på vinteren). Her kan du grille på temperaturer fra 100 – 400 °C.
På lave temperaturer er den utmerket til barbecue og du kan la den gå i timesvis før du må etterfylle kull. På medium temperatur kjører du lett rask grilling av biffer, fileter, fisk og grønnsaker. Denne type grill er en av de få som du får helt opp i hele 400 grader, hvor den fungerer som en utsøkt pizzaovn. Den steker pizza ferdig på minutter. Varmen på grillen justeres med ventiler oppe og nede på grillen. Ønsker du å røyke kan du tilføre flis og chunks av forskjellig tresorter for å sette farge og smak på maten.
+ Temperatur fra 100 til 400+ grader
+ Isolert og kan brukes hele året
+ Indirekte og direkte grilling
+ Presterer like bra om vinteren
– Høy pris
– Veier mye
– Ikke tillatt alle steder

OFFSET BBQ SMOKER

Fordelere ved offsetsmoker

Offset BBQ Smokeren er for deg som mener alvor når det kommer til barbecue. Her får du det saftigste og møreste kjøttet, med så mye røykaroma som du bare måtte ønske. Grillplass til mat for hele nabolaget har du også. Mange offset smokere kommer med en coboy grill, som også gjør det mulig å grille direkte. Når du har mestret offset smokeren kan du med rette kalle deg en barbecue pitmaster.
+ Du kan grille stor mengder kjøtt på en gang
+ Du kan etterfylle brensel og røykved uten å åpne grillkammeret
+ Du kan grille indirekte og direkte (i brennkammeret)
+ Med riktig vedlikehold varer de livet ut
+ De ser tøffe ut!!
– De er store, tunge og tar tid å fyre opp
– Det krever sin mann/kvinne å mestre denne type grill
– De er primært til low n´slow grilling (du må ha god tid)

PROPANGRILL / GASSGRILL

Fordeler ved gassgrill
Propangrillen er fortsatt den mest solgte grillen i Norge, og har sine fordeler. Den er lett å tenne, blir raskt varm, og du kan tilberede de fleste typer grillmat på den. Mange sverger til gassgrill fordi det er enkelt, samt det finnes et enormt utvalg av griller å velgeblant i alle størrelser og prisklasser.
+ Stort utvalg av griller i alle prisklasser
+ Propan er lett tilgjengelig brensel
+ Enkle å betjene
– Røyking med en gassgrill er ikke så enkelt som med en kullgrill/pelletsgrill
– Billige gassgriller har ofte dårligere varmefordeling
og det oppstår «cold-spots» og «hotspots»
– Mange rimeligere gassgriller har ikke nok ytelse. 
(Noe som blir spesielt merkbart ved vintergrilling)

VÅRE GASSGRILLER

Etter etterspørsel fra BBQ Shop kunder som ikke kan ha kull- eller pelletsgrill hjemme har vi valgt å ta in to gassgriller fra PIT BOSS GRILLS. Modellene kommer med lokk og  2 og 3 brennere, noe som gir deg muligheten for både direkte og indirekte grilling (BBQ). For å få litt herlig «SMOKE» på Pit Boss grillene kan vi anbefale en våre Smoke tubes fra A-Maze-N. Du finner de her.

4 NYTTIGE GRILLTIPS 

4 nyttige grilltips

1. Low n´ slow: Planlegg og bruk tid når du griller. Å la maten godgjøre seg over lang tid på lav varme gir et mye saftigere og bedre resultat.
2. Bruk gode råvarer: Gjør deg kjent med alle de spennende typene kjøtt og fisk som finnes, og hvordan disse skal tilberedes.
3. Grill med lokk: For å få best mulig kontroll på varmen anbefaler vi å grille indirekte med lokket igjen. Bruk gjerne et steketermometer så du sjeldnere må åpne lokket for å sjekke. Da holder temperaturen seg stabil.
4. Det er morsommere å lage mat på en ren grill: Varm opp grillen, skrap den ren og smør inn ristene med olje, så de ikke ruster. Tøm fettoppsamleren, sett på trekket og plasser den på et tørt sted når den ikke er i bruk.