HAR DU PRØVD RIBBE PÅ GRILLEN?

Saftig mørt kjøtt, sprø svor. Ribba hører julen til, og du kan selvsagt lage den på grillen. 

Ribbe er et fantastisk stykke kjøtt og for mange nordmenn synonymt med julen. Å få til en skikkelig god grillet ribbe er slett ikke vanskelig. Som mye annet når det kommer til grilling og matlaging, handler det kun om tid og tålmodighet. 

Med vår lille guide er du godt rustet for årets julemiddag.

NYTTIG UTSTYR NÅR DU SKAL GRILLE RIBBE

1. Steketermometer

Kjernetemperaturen er den sikreste måten å vite om kjøttet er perfekt stekt, eller trenger et par minutter til. Juleribben er perfekt grillet/Stekt når temperaturen er mellom 75-80 grader C. 

Det finnes mange typer termometer å velge mellom. De mest avanserte slik som MEATER (Bildet) kan du koble opp mot mobilen og få steg for steg veiledning fra start til ferdig middag. For deg som bare vil sjekke temperaturen raskt og presis så er Thermapen det ledende termometeret på markedet. 

Kjøp steketermometer fra BBQSHOP.NO her

2. Rib Rack

Ved å bruke et rack som dette løfter du kjøttet opp fra risten og gjør at røyk og varme kan sirkulere fritt rundt hele ribben. Racket gjør det også mulig å plasser en panne med vann under for å tilføre mer fuktighet slik at kjøttet ikke blir tørt.

*Bonus. Når det ikke er jul kan du vende racket og bruke det til å stable spareribs på slik at du kan grille opptil 8 spareribs samtidig. 

Kjøp rib rack fra BBQSHOP.NO her

3. Aluminiumsformer

Aluminiums former er et must når du griller store måltider, og har en mengde nyttige bruksområder. Eks. grilling av småretter og tilbehør, oppsamling av fett og for å holde juleribba fuktig når du griller (fyll en form med vann og plasser på risten under ribba).

Er det en stund til dere skal spise er det også lettvint å bare legge kjøttet i en aluminumsform, legge litt alu.folie over så holder maten seg varm frem til servering. 

Kjøp 5 pk. med aluminumsformer hos BBQSHOP.NO

GUIDE: Slik griller du ribber

Steg 1: Prepping av ribbe

Kjøp en 2-3 kg tynnribbe (500g./person)
Begynn med å trimme av eventuelle slintrer, hinner og annet på ribba. Skyll den godt med kaldt vann og tørk den svært godt med kjøkkenpapir. Snitt ribba. Du kan velge om du vil lage det klassiske rutemønsteret eller rett linjer. (rette linjer gjør det lettere å skjøre opp ribba etterpå). Pass på at du ikke skjærer ned i kjøttet, kun gjennom skinnet og fettlaget. Bruk generøse mengder salt og pepper og gni inn ribben på begge sider. Prøv å få saltet ned i fettet også. Legg ribba på et brett eller fat. Dekk den til med folie e.l. og sett den kaldt (i kjøleskap) i et døgn eller to.

Steg 2: Grilling av ribbe

Ta ut kjøttet noen timer før du har tenkt å grille. Sett opp grillen for indirekte varme og få temperaturen opp til ca. 130 grader. På Traeger pelletsgrill setter du bare kontrolleren til 130 grader. Bruk indirekte varme. Fyll en ildfast form med litt vann og sett under der du skal ha ribba. Legg ribba på grillen og sett inn et termometer i den mest kjøttfulle delen av ribba. Lukk lokket og la den godgjøre seg under lokk i noen timer. Når kjernetemperaturen til ribba er ca. 70 grader er det på tide å få svoren sprø.

Lag juleribbe på Traeger grill - oppskrift
Steg 3: Slik får du sprø svor

La ribba ligge på indirekte varme og få opp temperaturen til 250 grader (Bruk HIGH setting på Traeger grill). Grill til ribba har fått sprø svor. Det er lurt å følge med litt underveis.

(På pelletsgrill kan du estimere 30-40 minutter på denne prosessen. På kullgrill går dette adskillig raskere og det er viktig å følge godt med).

TIPS: På kullgrill kan du mot slutten å legge svoren ned mot kullet en kort periode for å få svoren skikkelig sprø. Det er viktig at du følger god med, så den ikke svir seg.

Steg 4: Hviletid og servering

Når du er fornøyd med svoren og ribba har en kjernetemperatur på rundt 80 grader kan du ta den av.  Det er lurt å la kjøttet hvile i minst en halvtime før du skjærer i det. Server sammen med det tilbehøret du liker best.

God julemiddag!

Juleribbe fra grillen

NY GRILL I VINTER?

Selv om «kokken» er det viktigste, skader det ikke med «skikkelig verktøy». Som Norges tøffeste grillbutikk har vi noen spennende grill-modeller for deg som vil lage grillet juleribbe og andre spennende retter. Blant våre bestselgere finner du: 

Se også

trenger du litt inspirasjon til årets julegaver? Vi har samlet 12 av våre besteselgere for deg. Se våre 12 beste julegavetips her >