Makin´ bacon med Meat and Metal – lag ditt eget bacon

Oppskrift slik lager du hjemmelaget bacon

Bacon er fantastisk godt! Til frokost, til middag og som snacks (pig candy), og det beste baconet lager du selv. Vi har fått eksperthjelp fra grillblogger Meat and Metal som deler sin fremgangsmåte for perfekt hjemmelaget bacon.

Vanskelighetsgrad: Medium

Tid: 4-5 dager

Du trenger

  • En grill med lokk
  • Et røykerør
  • Eple pellets
  • 3-4 kg tynnribbe
  • 150g. salt / kosher salt
  • 125 g. sukker

 

A-MAZE-N Tube smoker til kald og varmrøking
Denne oppskriften bruker:

A-MAZE-N smoketubes

VALG AV KJØTT
Bacon lages egentlig av sideflesket (buklisten) på grisen, men da det ofte er lettere å få tak i tynnribbe, benytter vi dette i oppskriften. Tynnribbe er et utmerket stykke kjøtt for å lage bacon. Bare husk å ta ut beina før du begynner.

TØRRSALTING
Vi har valgt å bruke tørrsalting fremfor saltlake, da det er en enklere og raskere metode, som tar mindre plass i kjøleskapet.

 

SLIK LAGER DU BACON

Ta en bolle og bland sammen sukker og salt. Start med å dele tynnribben i to like store deler. Dersom det er bein skjærer du bort disse. Dersom ribba kommer med skinn må dette også fjernes. Bruke en skarp kniv (filet kniv) og fjern skinnet forsiktig. Prøv å la så mye som mulig av fettlaget bli igjen.

 

Skyll kjøttet godt i kaldt vann, og tørk det godt med kjøkkenpapir. Finn frem et stekebrett og dekk det med plastfolie. Legg på et stykke med tynnribbe, finn frem saltblandingen og hell over ribben. Pass på at alle sider er godt dekket. Pakk kjøttet inn i flere lag plastfolie, og legg hele stykket i en plastpose, som forsegles og legges i kjøleskapet. Gjenta prosessen for det andre kjøttstykket.

 

 

Baconet skal ligge i kjøleskapet i 2-3 dager. Husk å vende kjøttet en til to ganger i døgnet.

Etter 2-3 dager: Ta kjøttet ut av kjøleskapet. Skrap av saltblandingen og skyll kjøttet godt i kaldt vann. Tørk hele ribba med kjøkkenpapir og legg den på en rist. La den tørke udekket i kjøleskapet i ca. 1 døgn.

 

STEG 2 – RØYKING AV BACONET

Bacon skal kaldrøykes. Det er en prosess hvor du røyker på svært lav temperatur (under 30 grader C). Her kan du bruke grillen din (utent) som røykekammer. Alt du trenger er et røykerør fra A-MAZE-N som du fyller med pellets. Røret vil brenne i fire til åtte timer, alt etter hvilken variant du velger. (Det anbefales å bruke eple pellets til bacon).

 

 

Kaldrøyk baconet i 6-8 timer. Det er viktig holde lokket lukket så mye som mulig under denne prosessen. Når baconet er ferdig røyket pakker du det inn i slakterpapir (anbefales) eller plastfolie og lar det hvile i kjøleskapet et døgn før du begynner å bruke det.

TIPS: Legg baconet i fryseren en time eller to, det gjør det lettere å skjære fine baconskiver.

 

Oppskriften er levert av Olav Ljone Skogaas

Olav driver en av Norges største grillblogger Meatandmetal.no hvor han ukentlig deler tips, råd og oppskrifter innen grilling og «american barbecue».

Til grilling av svinekjøtt anbefaler vi

 

Saker fra BBQSHOP.NO

   

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *