Langtidsgrillet juleribbe (på Kamado Joe)

Ribbe hører julen til, og det finnes mange måter å tilberede den på. Det viktigste er at kjøttet er saftig og svoren er sprø. I år har vi “teamet” opp med Endre hos Bergen BBQ og skal lage langtidsgrillet juleribbe på Kamado grill.  Se også: Slik lager du juleribbe på pelletsgrill

6 – 8 personer

Vanskelighetsgrad: Middels+ Tid: 6-8 timer

Ingredienser

  • Tynnribbe 3-4kg
  • Salt
  • Pepper

Chunks til røyking av eple Chunks av epletre: Kjøp her

Slik lager du Juleribba – “Bergen BBQ Style”

1-2 dager i forveien: Finskjær ribba og rut svoren med en skarp kniv. Pass på så du ikke skjærer for dypt og kutter i selve kjøttet. Gni inn begge sider av ribben med rikelig mengder salt og pepper. Pass på at du også får salt ned i rutene. Legg ribba opp ned i en form, dekk den med folie og sett den kaldt (i kjøleskap) i et døgn eller to. Juleribbe på kamado kullgrill 01 På dagen: Sett opp grillen for indirekte grilling/røyking på 100 grader. Vi anbefaler chunks av epletre for røykaroma på ribba. (Oppsettet under er for Kamado grill m. deflektorplater – se forslag til oppsett for vanlig kullgrill/kettle her) Juleribbe på kamado kullgrill 02 - oppsett av grill

Endres tips for Kamado: Fyll grillen med kull og ved. Ha gjerne noe av veden inne i kullhaugen og noe på toppen, nært der grillen skal tennes. Dette sørger for at du får røyk fra start og gjennom hele grillingen. Sett begge ventilene på grillen til full åpning. Tenn kullet på kun ett punkt. Pass på at du ikke tenner for mye kull i starten, da det kan gjøre det utfordrende å holde temperaturen nede (målet er ca. 100 grader). Når kullet brenner godt nok, justerer du trekken slik at grillen jobber seg sakte opp til 100 grader og stabiliserer seg.

Juleribbe på kamado kullgrill 03 - Indirekte varme Legg på deflektorplater (hvis du har), alternativt benytt indirekte sone. Sett inn vannbad, og plasser risten over denne. Legg på ribba. Lag en “ball” av aluminiumsfolie og legg under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet av). Husk å sette inn et grilltermometer i kjøttet slik at du kan følge med på kjernetemperaturen hele veien. Lukk lokket på grillen og la ribba ligge uforstyrret til du nærmer deg en kjernetemperatur på 75-80 grader C. (Estimert tid 5-6 timer). Når kjernetemperaturen måler 75-80 C: La ribba bli liggende på grillen (med lokket igjen). Åpne bunnventilen ca. 2/3 og sett toppventilen helt åpen. Grillen skal opp til ca. 250 grader, og ribba får ligge på hele veien. Grill under lokk til ribba har fått sprø svor. Det er lurt å følge med litt underveis. Juleribbe på kamado kullgrill 05 - Ferdig resultat Tips #2 fra Endre: Ønsker du ha mer kontroll på svoren kan du gjøre det siste steget i stekeovnen. Da  kan du se gjennom døren og følge med på svoren. Du vil fortsatt ha en nydelig røykaroma på kjøttet, da dette setter seg de første 3-4 timene på grillen. Bergen BBQ Juleribbe på grillen Finn frem surkål og poteteter og server nydelig juleribbe – rett fra grillen. God julemiddag!

Til grilling av svinekjøtt anbefaler vi

 

Saker fra BBQSHOP.NO

     

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Paste your AdWords Remarketing code here