Kosher style salt har blitt en favoritt hos pitmastere og kokker. Hva skyldes denne populariteten, og hva er forskjellen på kosher salt og det saltet du benytter i dag?
Kosher style salt blir utvunnet av bergsalt. Enten fra saltgruver, eller ved fordamping av sjø eller elvevann. Denne prosessen danner salt (natriumklorid) i form av krystaller med en unik form, kvalitet og størrelse.

Hva skiller kosher style salt fra andre typer salt
- Renheten: I motsetning til bordsalt, som gjerne er tilsatt jod og andre tilsetningsstoffer, er kosher style saltet helt rent og har en mer delikat smak. (Bordsalt er gjerne veldig kraftig og kan ha en svak metallisk smak grunnet jod).
- Lettere å fordele jevnt: Saltets form og kvalitet gjør at det er lett å fordele jevnt når du skal salte kjøtt og fisk. Krystallene er jevne i størrelsen og fester seg lett til maten. Kosher style salt klumper seg dessuten sjelden.
- Smaken: Kosher style salt er mildere, og inneholder mindre salt i forhold til volum. Det er «sunnere» og det er lettere å ha kontroll på saltmengden når du ”krydrer” maten.
Hva brukes det til
- BBQ rub: Kosher style salt fester seg lett til kjøtt og har en grov ”crispy” tekstur som harmonerer godt med krydder og urter.
- Tørrsalting (Dry Brining): Siden kosher saltet er lett å fordele og løser seg raskt opp, passer det utmerket til tørrsalting av kjøtt. Ved tørrsalting gjør saltet slik at væske først trekkes ut av kjøttet, men takket være osmose så trekker væsken inn igjen. Da er saltet oppløst og trenger inn i kjøttet og sørger for et saftigere resultat med mer smak.
- Krydre maten før man spiser: Kosher style saltet har en mildere smak, og du kan fint ta en god klype uten å være redd for at det vil bli ”for salt”.
- I baking og desserter: Kosher style salt løser seg lett opp i væsker og fordeles jevnt. Det gir en mild og god saltsmak på kaker og andre bakverk. Litt «crunchy» salt på toppen av eks. karamell er heller ikke å forakte.
Prøv selv – smak forskjellen
Kosher style salt vs havsalt
Havsaltet har gjerne større krystaller og mer variasjon på fasong. Det løser seg saktere opp noe som gjør det velegnet som dekorsalt til topping av retter før servering.
Kosher style saltet har jevnere størrelse på krystallene, binder seg lettere til kjøtt og fisk og løser seg raskere opp. Derfor er kosher style saltet det beste alternativet for tilberedning av mat – mener vi.
Både havsalt og kosher style salt er renere enn bordsalt.
Hvor kommer navnet fra
Denne typen grovkornet salt ble ofte bruk i ”koshering” (fjerning av blod fra kjøtt) i samsvar med jødiske kostholdslover. Til tross for sitt navn er koshersalt ikke et kosherprodukt (selv om mange merker av koshersalt også er sertifisert kosher).