Jo, det er forskjell på grillkull!

Grillkull kommer i mange størrelser og varianter og har mye å si for hvor vellykket grillingen blir. ”Billig kullet” som du ofte finner i dagligvarebutikken er lett å tenne opp, og fungerer greit til noen raske pølser og burgere. Til grilling av større stykningsdeler kommer imidlertid dette kullet til kort. Se hvorfor under. 

Bildeserie lengre ned i saken: Slik produseres vårt grillkull

Forskjellen på et proft vs. et billig grillkull
Det er som regel to ting som skiller. Hvilke tresorter som er benyttet, og hvor rent kullet er. Dette igjen påvirker størrelse, hvor høy varme kullet kan avgi, hvor lenge det brenner samt hvor lite røyk og aske det avgir.

Stor forskjell: «Billig kull» til venstre. Til høyre, vårt Missing Link 8 kg fra Sør Afrika.

Skikkelig grillkull betyr kontroll
Når du skal grille større stykker kjøtt og fisk er kontroll på temperaturen alfa og omega. Fordelen med et hardt kvalitets kull er at det krever svært lite oksygen for å brenne. Om du har en kullgrill med lokk og justerer trekken til et minimum er det mulig å holde stabil varme i 8-10 timer uten å etterfylle kull. Det gjør denne typen grillkull utmerket til både grilling og barbecue (low n’ slow grilling).

Kontroll på temperatur er alfa og omega når du skal lage barbecue. Foto: M-grills

Skikkelig grillkull gir høyest varme
Får du ikke grillen varm nok? Det er ofte to årsaker til dette. Dårlig kull og/eller for liten mengde. For en god «sear» vil man gjerne ha temperaturen i grillen godt over 300 C, og dette er vanskelig å oppnå med små kullbiter fra «bensinstasjonen». Bytter du derimot «billig-kullet» med en pose hardt trekull av feks. eik eller hvit quebracho, skal du se det bli fart på sakene. Lag en god kullhaug og tenn på 2-3 steder nederst i haugen. Kjør full åpning på ventilene og se temperaturen skyte i været. Har du i tillegg en keramisk grill er det mulig å få temperaturer opp mot 500 C ved bruk av riktig grillkull.

«Searing» på keramisk grill. Foto: Kamado Joe

GUIDE: Finn det beste kullet til din grill
Vi har laget en liten guide med våre tips til valg av kull til forskjellige kullgriller.

Vårt Vinal kull (5 kg) fra Missing Link er et hardt trekull laget spesielt for mindre kullgriller. Bitene er av medium størrelse hvilket gjør de lett å fordele i små griller. Egner seg både til grilling og barbecue.

Vi har 4 kulltyper som er godt egnet til større griller og kamado griller. I disse posene finner du store biter av hardt trekull. Perfekt både til grilling på høy varme og til barbecue.

Til åpne griller/braai anbefaler vi vårt 8 kg blandingskull fra Sør Afrika. Dette kullet har store biter og innehar kvaliteter som gjør det velegnet til denne typen grilling.

Til store griller og BBQ smokere anbefaler vi vårt B&B Charcoal 10,9 kg Texas Style Grillkull. Her får du kullbiter på størrelse med ved-kubber, laget av hvit quebracho (hardt trekull ofte omtalt som «The axe breaker»).

Dette er kun ment som en veiledning. Prøv gjerne flere av våre kulltyper og finn den du liker best.

TIPS TIL OPPTENNING

Unngå tennvæske, da den kan sette vond smak på maten. Bruk heller en grillstarter  eller opptenningsbriketter som brenner med rene nøytrale gasser (feks. våre Lumix tennbriketter). Bygg en høy pyramide av kullet og tenn på 2 – 3 steder ved foten av pyramiden.

Vent til kullet er klart før du begynner å grille. Alt kullet skal være tent og ha et tynt hvitt lag rundt seg før du legger råvarer på grillen. Når kullet er klart kan du fordele det utover med en rake.

.

Bildeserie
Slik produseres vårt grillkull

Grilkull av harde treslag lages fremdeles utendørs i naturen på tradisjonelt vis i iglo formede steinhytter. Det benyttes harde tresorter som eik, eucalyptus og hvit quebracho da disse egner seg svært godt som grillkull.

Steinhyttene fylles tett med vedkubber før fyrboksen på utsiden antennes. Riktig temperatur, kammerets lufttetthet og tid er avgjørende for kvaliteten på kullet.

Prosessen kan ta opptil 10 dager, og man sitter da igjen med et førsteklasses grillkull av tilnærmet ren karbon.

Informasjonen er hentet fra grillkull.no – Les hele artikkelen her

Paste your AdWords Remarketing code here